Spaghetti bolognese dla dzieci

Spaghetti bolognese dla dzieci
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Spaghetti bolognese w tej wersji to ulubione danie z makaronem mojej Julci. Jest to połączenie ugotowanego al dente makaronu spaghetti z pysznym aksamitnym pomidorowym sosem z dodatkiem mięsa.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 10 dag sera gouda

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą tak około 15 sekund.

  2. Następnie dodajemy mięso. Mieszamy i dodajemy oregano z bazylią. Podsmażamy.

  3. Do podsmażonego mięsa dolewamy bulion. Dodajemy przecier i gotujemy do miękkości mięsa.

  4. Kiedy mięso zmięknie robimy zawiesinę z mąki. Mąkę mieszamy w 1/2 szklanki wody, tak aby nie było grudek. Zawiesinę dodajemy do gotującego się sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  5. Gotujemy jeszcze około 2 minut i doprawiamy solą i pieprzem.

  6. W między czasie gotujemy makaron tak aby był al dente. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Gorący makaron porcjami nakładamy na talerze. Na środek makaronu nakładamy porcję sosu.

  7. Spaghetti posypujemy startym na małych oczkach żółtym serem. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (18)

kucharka-amatorka 11 kwietnia 2018
Nie tylko dla dzieci!
fafiatko 11 kwietnia 2018
to samo chcialam napisac co kolezanka ponizej :)
Nevermore 11 kwietnia 2018
Proste, niedrogie i jakie smaczne :D
Takie dania lepiej smakują, niż te robione przez parę godzin, bo po tym... Czytaj całość »
Proste, niedrogie i jakie smaczne :D
Takie dania lepiej smakują, niż te robione przez parę godzin, bo po tym czasie człowiekowi przechodzi czasem chęć na jedzenie xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z łopatki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 10 dag sera gouda
Składniki