Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: granita
"Moja" wersja spaghetti bolognese. Danie odrobinę czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Marchewkę i seler pokroić w cieniutkie paseczki jak zapałki, a następnie posiekać. Cebule również bardzo drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i mięso. Smażyć tylko tyle aż mięso przestanie być czerwone. Następnie dodać marchewkę i seler. Po około 5 minutach dodać śmietankę i przyprawy. Dusić tak długo za płyn wyparuje.

  2. Następnie dodać przecier i pomidory. Dusić na bardzo wolnym ogniu minimum godzinę. Ugotowany makaron "polać" sosem i posypać swieżo startym parmezanem. Jeśli ktoś ma parmezan w kawałku (ze skorka) to proponuje dodać do sosu (wtedy kiedy śmietankę) Skórka daje dodatkowy aromat

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 07 lutego 2014
chętnie bym się poczęstował,póki co "kciuka" zostawiam i do książki zabieram:)
Składniki
Składniki