Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tym razem przygotowałam tradycyjne spaghetti bolognese, użyłam jedynie mięsa drobiowego zamiast wołowiny. Sos pomidorowy, mięso i makaron to połączenie idealne na obiad czy też kolację.

Składniki

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazyli,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypiorek.

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat, passatę i przyprawy oraz zioła. Całośc dusimy na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Makaron spaghetti gotujemy al dente.

    Podajemy makaron z sosem i poszatkowanym szczypiorkiem.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (1)

Gtr 02 września
Nie ma czegos takiego, jak spaghetti po bolońsku. To tak jakby podawać przepis na bigos po kanadyjsku.
Składniki
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazyli,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypiorek.
Składniki