Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jedno z moich ulubionych dań. Sama mielę mięso, a sos robię ze swojskiego przecieru pomidorowego.

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju
  • ser żółty, utarty - do posypania

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić.
    Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso. Smażyć około 10 minut, często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy. Chwilę podsmażyć.
    Następnie przykryć i dusić około 20 minut. Odkryć i przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia.
    Dosłownie 2-3 minutki.

  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 maja
Pyszności, super przepis ;)
Dziękuję:)
Składniki
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju
  • ser żółty, utarty - do posypania
Składniki