Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Anwen
Przepis na spaghetti alla bolognese mojej siostry, udoskonalany przez kilka lat. Dzięki wolnemu gotowaniu sos ma wyrazisty, mięsny smak, dając naszym kubkom smakowym niezapomniane wrażenia. Przepis daleki od tych "prawdziwych włoskich" lecz niesamowicie smaczny i warty spróbowania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulkę pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na patelni. Posiekaj czosnek i dodaj go razem z mielonym mięsem. Rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i i trzymaj na patelni aż niemal całe się podsmaży. Następnie dodaj do mięsa trochę sosu sojowego, do wzbogacenia smaku (nie jest to konieczne) i dolej wina oraz rosół wieprzowy. Dodaj również pieprz i liść laurowy, a następnie gotuj aż sos zgęstnieje. Może to zająć około pół godziny - im dłużej tym więcej smaku będzie miał sos.

  2. W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti. Gdy sos już odparuje dodaj puszkę pomidorów. Podczas lata, gdy łatwo dostępne są dobre, świeże pomidory dodaj również świeżych - dodadzą do smaku słodyczy. Wymieszaj i poczekaj aż składniki się ze sobą połączą. Do sosu dodaj przypraw - majeranku, oregano, pieprzu cayenne i papryki słodkiej (polecam również przyprawę włoską) i wszystko wymieszaj. Na samym końcu dodaj przecieru pomidorowego do wzbogacenia koloru (gdy dodasz go wcześniej sos zrobi się szary przez gotowanie przecieru). Możesz również dodać suszonej bazylii, ale również dopiero pod koniec, ponieważ podgrzewana suszona bazylia gorzknieje. Podawaj z odrobiną parmezanu.

Składniki
Składniki