Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 200 g boczku surowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 400 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oregano
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 120 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (6)

bozka44 08 stycznia 2016
Tylko dlaczego Ty Gregor musiales to gotowac dwie godziny....................
izek 08 stycznia 2016
Gdyby nie było już tak późno, to właśnie zaczynałabym to gotować, a tak to muszę czekać do jutra! Mega... Czytaj całość »
Gdyby nie było już tak późno, to właśnie zaczynałabym to gotować, a tak to muszę czekać do jutra! Mega apetyczne danie! ;)
Futka 10 stycznia 2016
Przepyszna klasyka :) Palce lizać :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 200 g boczku surowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 400 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oregano
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 120 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Składniki