Spaghetti alla bolognese

Spaghetti alla bolognese
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na przygotowanie makaronu spaghetti z sosem pełnym smaków i aromatów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy delikatnie na oliwie z oliwek. Dodajemy kolejno: drobno pokrojony wędzony schab wiśniowy, pokrojoną drobno papryczkę chili, utartą na małych oczkach marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i listek laurowy.
    Wszystko smażymy przez około 2-3 minuty.

    Po tym czasie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy je rozgniatając widelcem, tak aby nie stworzyły się większe grudki i dokładnie mieszamy.

    Kiedy mięso jest delikatnie podsmażone zalewamy wszystko czerwonym winem i dusimy pod przykryciem do momentu odparowania alkoholu.

  2. Po odparowaniu wina, dodajemy puszkę pomidorów i zioła: oregano, bazylię, rozmaryn oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10-12 minut od czasu do czasu mieszając.
    Na sam koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem trzcinowym.


  3. Sos podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym i świeżymi listkami bazylii. Wszystko można posypać tartym parmezanem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 16 kwietnia 2014
super przepis:)
Składniki
Składniki