Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk kuchni włoskiej. Makaron spaghetti w delikatnym, acz wyrazistym sosie. Dla miłośników jajek, boczku i makaronu - strzał w dziesiątkę ;) Robi się błyskawicznie, w czasie, gdy gotujemy makaron, możemy zająć się sosem. Potem tylko wrzucić spaghetti, zalać jajkiem, wymieszać i cześć :) Jeśli ktoś nie lubi spaghetti, śmiało taki sos może zastosować do innego makaronu, np. penne czy tagliatelle. Dzieciom też powinno smakować. Moja córka, która nie jest szczególną miłośniczką boczku, zwłaszcza gdy niewiele jest innych dodatków, wcinała aż jej się uszy trzęsły. I poprosiła o dokładkę ;)
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 84
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 607
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Nie dodajemy do gotowania oliwy. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek i siekamy natkę pietruszki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej boczek, następnie dodajemy natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy, wstępnie solimy. Ugotowane spaghetti cedzimy i wrzucamy do garnka z zalążkiem sosu. Dokładnie mieszamy, trzymamy na ogniu jakieś 2 minutki, aż przejdzie smakiem. Dodajemy pieprz i starty ser. Dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy porządnie roztrzepane widelcem jajka i starannie mieszamy, aż sos i boczek pokryją równo cały makaron. W razie potrzeby solimy do smaku. Podajemy gorące, delikatnie posypane świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i udekorowane pietruszką. Smacznego!!!!