Spaghetti a'la Carbonara

Spaghetti a'la Carbonara
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_G
Jedno z moich ulubionych dań. Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Kwestią sporną jest dodatek do sosu śmietany - oryginalna Carbonara bowiem jej w swym składzie nie posiada. Ja lubię właśnie podaną w ten sposób.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g boczku w plastrach
  • około 60 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

  2. Boczek kroimy w kostkę, lub na cienkie paseczki. Podsmażamy go na dużej, rozgrzanej, suchej patelni (jeśli boczek nie jest mocno tłusty, można na patelnię dać odrobinę tłuszczu).

  3. Jajka łączymy ze śmietaną, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy dość dużą ilością pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Na koniec wsypujemy większość sera (część odkładamy, posypiemy makaron już na talerzu).

  4. Ugotowany makaron odcedzamy. Dajemy na patelnię z boczkiem, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i wylewamy na makaron mieszankę jajeczną. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, a jajka pod wpływem ciepłego makaronu i boczku, lekko zetną.

  5. Wykładamy na talerze. Posypujemy po wierzchu resztą tartego parmezanu.

Komentarze do przepisu (6)

grazka950 24 stycznia 2018
uwielbiamy,pychotka :)) i jak tu dotrzymywać postanowień noworocznych :)))
Ewa_G 25 stycznia 2018
Lepiej ich nie robić wcale;)
Dolcevita-in-my-kitchen 25 stycznia 2018
U mnie dzisiaj tez spaghetti. Z warzywami, ale tez pycha.
I obowiazkowa smietanka :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 4 jajka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g boczku w plastrach
  • około 60 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Składniki