Spaghetti a’la bolognese (bezmięsne)

Spaghetti a’la bolognese (bezmięsne)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Propozycja dla tych, którzy uwielbiają makaron.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1 duża marchew
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.



    Cebulę, czosnek i grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką.



    Dodajemy białe wino, odparowujemy.



    Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk, dodajemy parmezan.



    Dusimy przez kwadrans.



    Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania).

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 01 stycznia
Pyszne danie!Idealne dla mnie!Cud,miód,orzeszki :D:D
Składniki
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1 duża marchew
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
Składniki