Spaghetti

Spaghetti
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kasia882
Czy wiecie, co zrobić dziś na obiad? Najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Z pełnoziarnistym makaronem będzie strzałem w dziesiątkę! Zmodyfikowane spaghetti według Gordona Ramsay’a wykonaniu mojego męża. Najlepsze, jakie jadłam.

Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 plastry boczku
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mleka
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.

  2. Gdy marchewka będzie miękka dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

  3. Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku.

  4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią

Komentarze do przepisu (6)

babcitereskiciasta 30 stycznia 2019
Jeszcze z marchewką nie robiłam, spróbuję kiedyś, bo wygląda pysznie.:)
Nevermore 30 stycznia 2019
Super jedzonko i parę ciekawostek w składzie. Pysznie się zapowiada :)
Docherro 30 stycznia 2019
pyszne jedzonko:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 plastry boczku
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mleka
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
Składniki