Spagetti brokułowo - czosnkowe

Przepis dnia 2008-06-26
Spagetti brokułowo - czosnkowe
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kaha
Bardzo szybkie i pyszne spaghetti.

Składniki

  • makaronu spaghetti (raczej grubszego), 250 g
  • brokuł, 1 szt
  • czosnek, 4, 5 ząbków
  • śmietana 18%, 500 ml
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło do smażenia
  • łyżeczka oliwy do gotowania makaronu
  • świeża pietruszka

Przygotowanie

  1. Brokuł umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony). Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał).Całość zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała.W trakcie przygotowania sosu, w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente).Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym. Podawać z lampką białego wina.

Komentarze do przepisu (1)

pablopicasso 15 stycznia 2010
Jestem ciekawy tego przepisu spróbuje i ocenie
Składniki
  • makaronu spaghetti (raczej grubszego), 250 g
  • brokuł, 1 szt
  • czosnek, 4, 5 ząbków
  • śmietana 18%, 500 ml
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło do smażenia
  • łyżeczka oliwy do gotowania makaronu
  • świeża pietruszka
Składniki