Spagetti alle vongole

Spagetti alle  vongole
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jedna z bardziej ulubionych prze mnie potraw kuchni wloskiej, pyszna lekka pasta pachnaca czosnkiem i morzem...polecam z makaronem bio, rowniez razowym jak w tym przypadku dla zwolennikow super zdrowego food!

Składniki

  • opakowanie makaronu spagetti
  • 500 g muszelek vongole
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. zaczynamy od ugotowania makaronu al dente i jednoczesnie przyrzadzamy vongole

  2. ja zaczynam od przyrzadzania sosu na bazie oleju z oliwek, sprasowanego czosnku piztruszki dodaje troszke czili aczkolwiek to moj personalny dodatek, wiec bardzo minimalnie, troszke morskiej soli, i echalotka poszatkowana, wszysko szybko i delikatnie podsmazam, tylko do wymieszania smakow..i do tak przyrzadzonego soku dodaje wyplukane vongole, zalewamy kieliszkiem bialego wina i dobrzemieszame aby wszystkie czynniki dokladnie sie polaczyly o dotarly do wnetrza otwierajacych sie pod wlywem ciepla muszelek,

  3. Nastepnie wszystko mieszamy z odcedzonym jednoczenie makaronem ..i gotowe!

  4. a do tego....polecam wytrawne Bordeaux Blanc SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 18 grudnia 2017
Ale smaka narobiłaś tymi śledzikami :D
No i jak tu teraz wytrzymać do obiadu ;)
Nevermore 18 grudnia 2017
Skopiowało się nie tu, gdzie trzeba hehe, ale to też pyszne :)
Składniki
  • opakowanie makaronu spagetti
  • 500 g muszelek vongole
  • przyprawy
Składniki