Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta potrawa — czytaj sudżukakia — przybyła do Grecji z Izmiru (wcześniej Smyrna) wraz z uchodźcami po wojnie turecko — greckiej w 1922 roku. Jest to jedno z flagowych dań kuchni greckiej, takie must eat. Jak zrobić oryginalne soutzoukakia?
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 246
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 177
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 246
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 177
Składniki
Do miski wrzucamy: mięso, jajka, sól, pierz, jedną łyżkę kminku, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, 2 ząbki pokrojonego czosnku i mieszamy bardzo dokładnie. Potem formujemy podłużne kotlety (takie wrzeciona), to jest charakterystyczny kształt tej potrawy. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.
W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 pokrojone drobno ząbki czosnku i dolewamy sos pomidorowy oraz łyżkę kminku, mieszamy i gotujemy, dodajemy trochę pieprzu. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne kilka minut. Do tak przygotowanego sosu, wrzucamy usmażone wcześniej kotlety pamiętając przy tym, że wszystkie kotlety muszą być zanurzone w sosie. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 15 minut i — gotowe! Podawać ziemniakami.