sos śmietanowy z pieczarkami

sos śmietanowy z pieczarkami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pyszny sos śmietanowy z pieczarkami i natką pietruszki. Wspaniały do makaronów, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich i mięs.

Składniki

  • 350-400g pieczarek 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietany np. kremówki
  • natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Obieramy czosnek i przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy pieczarki dusimy aż puszczą sok ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. posiekaną natkę pietruszki, tylko nie za dużo, ponieważ zabije nam caaały smak pieczarek. Wystarczy jedna maksymalnie dwie łyżki posiekanej natki. Na końcu dodajemy W razie potrzeby można sos zagęścić jedną łyżką mąki, wymieszaną uprzednio z trzema łyżkami zimnej wody. Gotowy sos podajemy z ziemniakami, kopytkami czy mięsem.

    Smacznego!

Składniki
  • 350-400g pieczarek 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietany np. kremówki
  • natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz do smaku
Składniki