Sos słodko - kwaśny

Sos słodko - kwaśny
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sos jest niesamowicie aromatyczny, gęsty, warzywa nie są zbyt miękkie ani rozgotowane tylko jędrne i smaczne. Ja przygotowałam go w wersji z kurczakiem, ale w wersji wegetariańskiej na pewno będzie równie smaczny. Podajcie go z ryżem a będziecie mieli bardzo smaczne azjatyckie smaki na waszym talerzu.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka ananasa w plastrach lub w kostce
  • 1 pomarańcza
  • 2 limonki
  • 350-400 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • słoiczek pędów bambusa
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml wody
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Marchew obrać i pokroić w słupki, a paprykę w paseczki. Pędy bambusa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w mniejsze części a sok odlać do osobnego naczynia i dodać do niego sok z limonki i pomarańczy.

  2. Garnek rozgrzać i wsypać cukier. Rozpuścić go, a następnie dodać sok z ananasa i pomarańczy oraz limonki. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Do gotowego syropu wlać sos pomidorowy. Następnie dodać marchew i paprykę. Gotować przez około 5 minut. Dodać ananasa, pędy bambusa oraz odsączoną kukurydzę. Ponownie gotować przez 2 minuty.

  3. W małej miseczce rozpuścić mąkę w małej ilości sosu, a następnie go zagęścić. Jeśli wybieracie wersje z kurczakiem smażymy go na patelni, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do sosu. Podajemy z ryżem.

Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka ananasa w plastrach lub w kostce
  • 1 pomarańcza
  • 2 limonki
  • 350-400 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • słoiczek pędów bambusa
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml wody
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
Składniki