Sos serowy z boczkiem, szpinakiem i gorgonzolą, podany z makaronem

Sos serowy z boczkiem, szpinakiem i gorgonzolą, podany z makaronem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Sos serowy z dodatkiem szpinaku i wędzonego boczku idealny do makaronów czy mięs, szybki przepis na idealny posiłek. Polecam serdecznie i smacznego !!!

Składniki

  • Gorgonzola 70 g.
  • Boczek surowy wędzony 70 g.
  • Szpinak świeży 70 g.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Śmietanka 30 % 330 ml.
  • Oliwa z oliwek 10 ml.
  • Pomidorki cherry 20 szt.
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na cienkie plasterki, czosnek kroimy na cienkie płatki.
    Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę, dorzucamy boczek i chwilę podsmażamy, następnie dorzucamy czosnek i szpinak, całość podsmażamy aż szpinak zmięknie i dolewamy śmietankę.
    Przyszedł czas aby dorzucić gorgonzolę i pieprz do smaku.
    Sos redukujemy aż będzie gęsty, nie solimy ponieważ ser i boczek są odpowiednio słone.
    Ulubiony makaron gotujemy al dente i zalewamy sosem, dokładamy pomidorki i makaron z sosem gotowy, a raczej sos serowy z gorgonzoli:)
    Smacznego !!!

Składniki
  • Gorgonzola 70 g.
  • Boczek surowy wędzony 70 g.
  • Szpinak świeży 70 g.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Śmietanka 30 % 330 ml.
  • Oliwa z oliwek 10 ml.
  • Pomidorki cherry 20 szt.
  • Pieprz do smaku
Składniki