Sos pomidorowy do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luw78
Wersji sosów pomidorowych do makaronu jest bardzo wiele; to moja ulubiona wypracowana wersja, jakoś nie chce mi się w ogóle znudzić :))

Składniki

  • Makaron, najlepiej penne, ale może być dowolny, 200 g suchego (100 g ma osobę)
  • Cebula, 1 szt. duża lub 2 szt. małe
  • Czosnek, 3 -4 ząbki
  • Oliwki, 2 łyżki
  • Kapary z zalewy, 2 - 3 łyżeczki
  • Ulubione zioła
  • Pieprz, ilość według uznania
  • Musztarda ostra, 1 łyżka
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy typu passata, 500 g
  • Parmezan, ilość według uznania

Przygotowanie

  1. Cebulę i oliwki drobno kroimy. Czosnek też drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy jeśli są świeże - ja używam samej bazylii lub z dodatkiem majeranku albo szałwii, ale dajemy co kto lubi najbardziej.

  2. Rozgrzewamy w rondelku oliwę i przesmażamy cebulę. Gdy tylko nabierze złotego koloru, dajemy czosnek i przesmażamy krótko, aby wydobyć aromat. Następnie dajemy oliwki oraz kapary, też krótko przesmażamy. Wlewamy przecier i jeśli trzeba to odrobinę wody. Dodajemy musztardę, zioła świeże lub suszone oraz pieprz. W chłodne dni daję jeszcze odrobinę papryki wędzonej w proszku, wtedy sos nabiera cudownego aromatu :) Dusimy wszystko ok. 20 min.

  3. W trakcie duszenia gotujemy makaron al dente (1 L wody na 100 g suchego makaronu) przez tyle minut, ile podaje producent. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu dodajemy do sosu, mieszamy i gotujemy razem chwilkę. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Możemy posypać jeszcze ulubionymi pestkami.

Składniki
  • Makaron, najlepiej penne, ale może być dowolny, 200 g suchego (100 g ma osobę)
  • Cebula, 1 szt. duża lub 2 szt. małe
  • Czosnek, 3 -4 ząbki
  • Oliwki, 2 łyżki
  • Kapary z zalewy, 2 - 3 łyżeczki
  • Ulubione zioła
  • Pieprz, ilość według uznania
  • Musztarda ostra, 1 łyżka
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy typu passata, 500 g
  • Parmezan, ilość według uznania
Składniki