Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.

Sos pieczarkowy z makaronem kokardki.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie dla lubiących potrawy z makaronem polanym sosem.

Składniki

  • Pieczarki 50 dag
  • makaron kokardki 1 opak.
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka słodka suszona
  • cebula czerwona 1 szt.
  • suszona włoszczyzna
  • domowa kostka rosołowa
  • śmietana 12%
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym tłuszczu dusimy wymyte, pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podczas duszenia posypujemy suszoną włoszczyzną i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do zmiękczenia pieczarek i cebuli. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką czubatą domowej kostki rosołowej,listkami laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy duszone pieczarki z cebulą, zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy sos mąką.

  2. W między czasie gotujemy makaron kokardki według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Odcedzony makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.

Komentarze do przepisu (2)

newsweek 28 marca 2017
Wygląda pysznie :-)
kuchmariola63 28 marca 2017
Smakuje też :)
Składniki
  • Pieczarki 50 dag
  • makaron kokardki 1 opak.
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka słodka suszona
  • cebula czerwona 1 szt.
  • suszona włoszczyzna
  • domowa kostka rosołowa
  • śmietana 12%
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • tłuszcz do smażenia
Składniki