Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: newsweek
Jest to bardzo dobry pomysł na naprawdę szybkie danie. Wystarczą ziemniaki z tym sosem i praktycznie nie potrzeba żadnych więcej dodatków, aby mieć gotowy obiad. Choć można oczywiście jakiegoś kotleta dołożyć :-)

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 4 parówki cienkie
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • 50 g margaryny do podsmażenia
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i pokroić na dość duże kawałki, a następnie wrzucić do rondla na rozgrzaną margarynę i duśić pod przykryciem.

    Parówki pokroić w talarki i dorzucić do pieczarek razem z kostką rosołową.

    Kiedy pieczarki są już gotowe, dodać przecier pomidorowy, śmietanę i doprawić wedle uznania solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką w proszku.


  2. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Przed wrzuceniem do rondla pieczarek, można chwilę wcześniej podsmażyć cebulę, jeśli ktoś lubi :-)


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Składniki
  • 300 g pieczarek
  • 4 parówki cienkie
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki śmietany 18%
  • 50 g margaryny do podsmażenia
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Składniki