Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzikcho
Przepyszny :)

Składniki

  • pieczarki 500 g
  • cebula 1-2 szt.
  • bulion warzywny 1500 ml
  • mąka 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ew. śmietana do sosów 18% ale niekoniecznie

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
    Cebulę pokroić w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu aż grzyby zmiękną.
    Następnie podlać bulionem i zagotować.
    Mąkę wymieszać z odrobina zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, (ew. wlać 100 ml śmietanki), dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.


    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 10 listopada 2013
Nie nadaje się na zdjęcie ,smakuje zapewne , ale...
Składniki
  • pieczarki 500 g
  • cebula 1-2 szt.
  • bulion warzywny 1500 ml
  • mąka 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ew. śmietana do sosów 18% ale niekoniecznie
Składniki