Sos myśliwski inaczej

Sos myśliwski inaczej
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Szybki, a jakże pyszny sos, który nadaje się zarówno do kasz jak i ziemniaków.

Składniki

  • Kiełbasa śląska 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pieczarki 15 dag
  • Ogórki kiszone 2 szt. (małe)
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Woda
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Papryka słodka mielona

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, pieczarki i ogórki w półplasterki.

  2. Kiełbasę smażymy na rumiano, dodajemy do niej cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż warzywa się zarumienią. Pod koniec smażenia wrzucamy ogórki i liść laurowy. Dolewamy do tego wody (wedle uznania – zależy, ile sosu chcemy uzyskać) i dokładamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.

  3. Pod koniec duszenia zagęszczamy sos mąką rozrobioną z odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Sos można podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 07 lutego 2016
Piękne zdjęcie, jak zwykle, o smaku dania mogę tylko napisać zwyczajnie: przepyszne, takie właśnie uwielbiam :)
GREGORHSPEED 08 lutego 2016
Pycha <3
Futka 16 lutego 2016
Inaczej - tzn. przepysznie! Wygląda bajecznie :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kiełbasa śląska 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pieczarki 15 dag
  • Ogórki kiszone 2 szt. (małe)
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Woda
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Papryka słodka mielona
Składniki