Sos do makaronu

Sos do makaronu
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
taki zwyczajny sos do makaronu ale w smaku dobry

Składniki

  • koncentrat pomidorowy, mała puszka
  • pomidory swieże, 4
  • cebule, 2
  • papryka czerwona i żółta, 2
  • rózna wedlina (jaka akurat jest), kilka plasterków
  • Boczek wędzony, 3 cienkie plasterki
  • seler korzeń, kawałek
  • marchew, 1
  • czosnek, 3 ząbki
  • majeranek,sół,cukier,pieprz, do smaku
  • świezo starta gałka muszkatołowa, do smaku
  • bazylia, gałązka
  • liść laurowy, 1-2
  • ziele angielskie, kilka ziaren
  • śmietana, 1 łyzka
  • olej, 2-3 łyzki

Przygotowanie

  1. rozgrać olej i na nim podsmazyc boczek i,wędline i posiekana drobno cebulę,przełozyc do garnka,dolać wody tak z półtora szklanki

  2. dodac pomidory pokrojone,koncentrat i czosnek

  3. marchew i selera zetrzec na tarce i dodac do reszty,wrzucic pokrojoną paprykę i resztę przypraw

  4. na koniec dodać odrobine świeeżo startej gałki muszkatołowej,bazylię,zaprawić smietana ,i zagotować

  5. mozna dodać troszke cukru do smaku

Komentarze do przepisu (5)

Sugarspice 22 października 2009
polsko-wloska wariacja :)
ewus84 27 października 2009
mniam :) muszę spróbować. uwielbiam makarony i sosy :P
helcia 14 grudnia 2009
.......zgłodniałam......
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • koncentrat pomidorowy, mała puszka
  • pomidory swieże, 4
  • cebule, 2
  • papryka czerwona i żółta, 2
  • rózna wedlina (jaka akurat jest), kilka plasterków
  • Boczek wędzony, 3 cienkie plasterki
  • seler korzeń, kawałek
  • marchew, 1
  • czosnek, 3 ząbki
  • majeranek,sół,cukier,pieprz, do smaku
  • świezo starta gałka muszkatołowa, do smaku
  • bazylia, gałązka
  • liść laurowy, 1-2
  • ziele angielskie, kilka ziaren
  • śmietana, 1 łyzka
  • olej, 2-3 łyzki
Składniki