Sos boloński spaghetti bolognese.

Przepis dnia 2018-10-03
Sos boloński spaghetti bolognese.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Polecam bardzo smaczny sos boloński. Idealny obiad czy kolacja.

Składniki

  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g.
  • Przecier pomidorowy 500 ml.
  • Wino czerwone 150 ml.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt mała.
  • Marchewka 1 szt mała.
  • Pietruszka 1 szt mała.
  • Czosnek 4 ząbki.
  • Śmietanka 30 %
  • Oliwa z oliwek 50 ml.
  • Oregano 2 szczypty.
  • Pieprz do smaku.
  • Sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę aż będzie miękka, następnie resztę warzyw aż zmiękną na końcu wsypujemy czosnek i jeszcze trochę podsmażamy.
    Dodajemy mięso i cały czas mieszamy, aż odparują soki.
    Dolewamy wino i redukujemy, wlewamy przecier, pieprzymy i solimy.
    Całość pod przykryciem dusimy 1 godzinę, po upływie tego czasu dolewamy śmietankę i redukujemy aż sos stanie się gęstszy.
    Sos podajemy z makaronem i serem żółtym.
    Gotowe !!!

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 29 września 2018
Pycha :-)
Afrulu 15 października 2018
Bez śmietany ale dodajemy bazylię,najlepiej świeżą :)
Składniki
  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g.
  • Przecier pomidorowy 500 ml.
  • Wino czerwone 150 ml.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Cebula 1 szt mała.
  • Marchewka 1 szt mała.
  • Pietruszka 1 szt mała.
  • Czosnek 4 ząbki.
  • Śmietanka 30 %
  • Oliwa z oliwek 50 ml.
  • Oregano 2 szczypty.
  • Pieprz do smaku.
  • Sól do smaku.
Składniki