Sos Boloński

Sos Boloński
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos do spaghetti

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy domowego wykonania lub dobrej jakości kupny
  • 1/2 kg. mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ser żółty do posypania łatwo topliwy
  • sól i pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

  1. Cebulę należy pokroić w kostkę, czosnek zgnieść, dodać masło i lekko zeszklić. Pod koniec dodać przyprawy. Teraz można wmieszać mięso i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie odpowiednio usmażone, dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 15 minut, doprawić jeszcze do smaku. wyłączyć grzanie i posypać startym serem żółtym. Podawać z makaronem spahghetti ugotowanym al dente.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

kuchmariola63 30 kwietnia
Lubię spaghetti z takim sosem :)
KulinarnaChwila 01 maja
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy domowego wykonania lub dobrej jakości kupny
  • 1/2 kg. mięsa mielonego mieszanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • ser żółty do posypania łatwo topliwy
  • sól i pieprz świeżo zmielony
Składniki