Sorgo z warzywami - kolorowe danie

Sorgo z warzywami - kolorowe danie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne, lekko pikantne danie z dużą ilością warzyw i sorgo. Sorgo to afrykańskie zboże, które można kupić już w Polsce. Zawiera dużo białka i witamin, za to jest bezglutenowe.

Składniki

  • Sorgo - 180g
  • Pieczarki - 500g
  • Papryka czerwona - 2 duże
  • Ostre papryczki kolorowe - 2-3 szt
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bakłażan - 1szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Sorgo musimy zacząć przygotowywać dzień przed gotowaniem. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do namoczenia.
    Następnego dnia wodę wymieniamy i gotujemy sorgo, aż zmięknie (u mnie było to ok 40 minut). Do gotowania możecie dodać trochę soli.

    Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidory i bakłażana w kostkę, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy pieczarki z cebulą i czosnkiem, po 2-3 minutach dodajemy resztę warzyw (bez fasolki). Dusimy pod przykryciem 5 minut. Na końcu dodajemy fasolkę, koncentrat i doprawiamy.
    Sorgo wsypujemy do warzyw, przed podaniem mieszamy.

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 18 października
Jakie kolory, super :)
Składniki
  • Sorgo - 180g
  • Pieczarki - 500g
  • Papryka czerwona - 2 duże
  • Ostre papryczki kolorowe - 2-3 szt
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bakłażan - 1szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej - 1 łyżka
Składniki