Soczysty stek z sałatką i ziemniaczkami w mundurkach

Soczysty stek z sałatką i ziemniaczkami w mundurkach
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Zdradzę Wam swój sposób na przygotowanie idealnego, soczystego steka. Do tego dzisiaj lekka, odświeżająca sałatka i ziemniaki w mundurkach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Sałatka:
    Kukurydzę gotujemy do miękkości. Wbijamy w końcówkę widelec i nożem odkrawamy ziarna kukurydzy.

    Do miski przekładamy sałatę, pomidorki pokrojone na pół, dokładamy kukurydzę i mieszamy.

    Sos:
    Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty sok z kawałka cytryny (do smaku). Wszystko mieszamy.

    Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem, albo bezpośrednio na talerzu. Jeśli zrobimy to wcześniej, sałata zgorzknieje.

  2. Ziemniaki myjemy (nie obieramy), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  3. Ze steków odkrawamy tłuszcz. Pozbawione tłuszczu steki kładziemy na desce i ugniatamy palcami (dzięki temu steki będą bardziej soczyste).

    Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy odkrojony ze steków tłuszcz. Rozgrzewamy do wysokiej temperatury - aż zacznie lekko dymić.

    Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na deskę na jakieś 5 min (żeby mięso odpoczęło).

    Na koniec posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.

  4. Na talerzu układamy ziemniaczki, steki i sałatkę. Sałatkę polewamy sosem. Na steki możemy dać jeszcze cieniutki plasterek masła.

  5. Smacznego :)

Składniki
Składniki