Sałatka:
Kukurydzę gotujemy do miękkości. Wbijamy w końcówkę widelec i nożem odkrawamy ziarna kukurydzy.
Do miski przekładamy sałatę, pomidorki pokrojone na pół, dokładamy kukurydzę i mieszamy.
Sos:
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty sok z kawałka cytryny (do smaku). Wszystko mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem dopiero przed podaniem, albo bezpośrednio na talerzu. Jeśli zrobimy to wcześniej, sałata zgorzknieje.
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ze steków odkrawamy tłuszcz. Pozbawione tłuszczu steki kładziemy na desce i ugniatamy palcami (dzięki temu steki będą bardziej soczyste).
Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy odkrojony ze steków tłuszcz. Rozgrzewamy do wysokiej temperatury - aż zacznie lekko dymić.
Na tak rozgrzany tłuszcz kładziemy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na deskę na jakieś 5 min (żeby mięso odpoczęło).
Na koniec posypujemy solą i pieprzem z każdej strony.
Na talerzu układamy ziemniaczki, steki i sałatkę. Sałatkę polewamy sosem. Na steki możemy dać jeszcze cieniutki plasterek masła.
Smacznego :)