Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka o delikatnym, słodkawym posmaku. Idealne do piwa!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula

Przygotowanie

  1. Skrzydełka myjemy i odcinamy najmniejszą część.

  2. Miód, musztardę, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

  3. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Między mięso układamy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty.

  4. Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 09 maja 2012
W takiej marynacie piekę różne części drobiowe: pałki kurczaka, pierś i udziec indyka i tp.Marynata jest... Czytaj całość »
W takiej marynacie piekę różne części drobiowe: pałki kurczaka, pierś i udziec indyka i tp.Marynata jest bardzo dobra, a mięso tak upieczone jest soczyste, aromatyczne i ma piękny, rumiany kolor od dodatku miodu. Pozdrawiam.
aga_aggi 02 stycznia 2013
W tej marynacie zrobiłam udka zamiast skrzydełek, bo akurat miałam je w domu - wyszły pyszne. Z całą... Czytaj całość »
W tej marynacie zrobiłam udka zamiast skrzydełek, bo akurat miałam je w domu - wyszły pyszne. Z całą pewnością będę częściej wykorzystywała ten przepis.
Składniki
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
Składniki