Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, rozpadające się na kawałki soczyste mięsko z tortillą, marynowaną pieczoną cebulką i odrobiną pomidorowej salsy. Możemy je przygotować w wolnowarze lub w piekarniku.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 385
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 38
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 385
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 38
Składniki
W miseczce łączymy mielone chili, sól, oregano, pieprz, i kminek. Następnie tak przygotowaną mieszanką nacieramy osuszony papierowym ręcznikiem i oczyszczony kawałek mostka.
Do wolnowara dodajemy kolejno pomidory, pikantną papryczkę i czosnek przepuszczony przez praskę i układamy mięso.
Gotujemy na opcji ‚High’ do 5 godzin lub ‚Low’ przez 9-10 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Jesli nie mamy wolnowara, mięso możemy piec w piekarniku. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, dodajemy wszystkie składniki jak opisałam powyżej, i zakrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 150 C przez ok 3-4 godziny lub do momentu, aż mięso jest miękkie i upieczone.
W międzyczasie przygotowujemy marynowaną cebulę i i crema mexicana. Na crema mexicana, w miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Na blasze posmarowanej oliwą układamy plasterki cebuli i podpiekamy na złoto w piekarniku ok. 20 minut w 250 C. Następnie w miseczce mieszamy sok pomarańczowy, grejpfrutowy, sok z limonki, i przyprawy. Dodajemy upieczoną cebulę. Mieszamy. Przekładamy do słoika z zakrętką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy mięso jest już gotowe, rozdzielamy je za pomocą dwóch widelców na małe „strzępki” i kropimy sokiem z limonki.
Podgrzewamy tortille (lub opalamy z obu stron nad palnikiem kuchenki gazowej). Na każdej tortilli układamy porcję mięsa, salsy, papryczek, kolendry, marynowanej cebulki i crema mexicana lub gęstej śmietany. Możemy też posypać wiórkami ulubionego sera. Podajemy z dodatkami takimi jak: – crema mexicana lub gęsta kwaśna śmietana – pieczona marynowana cebulka – torille – salsa pomidorowa – świeża kolendra drobno posiekana – pico de gallo (pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, kawałki czerwonej cebulki, papryka czerwona, zółta, świeża kolendra, sok z limonki, pikantna papryczka, sól i pieprz, odrobina oliwy). Wszystkie składniki w rówych proporcjach mieszamy, doprawiamy oliwą, kolendrą, solą pieprzem, sokiem z limonki.