Soczewica w pomidorach

Soczewica w pomidorach
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Potrawka z soczewicy i pomidorów o lekko pikantnym smaku to propozycja na rozgrzewające, jednogarnkowe danie wegetariańskie.

Składniki

  • Soczewica czerwona – 1 szklanka
  • Passata pomidorowa – 1 szklanka
  • Woda – 1,5 szklanki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • Chilli w proszku – szczypta
  • Sól -1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić, posolić i zeszklić na oleju. Dodać tymianek, paprykę, chilli oraz koncentrat, wymieszać całość i smażyć przez chwilę.

  2. Soczewicę przelać zimną wodą, dodać do cebuli i wymieszać. Następnie wlać na patelnię passatę oraz wodę i dusić całość pod przykryciem ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia sprawdzić smak soczewicy i w razie potrzeby doprawić potrawę solą i chilli. Podawać potrawkę oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 28 listopada 2021
Pyszotka:)
basiliana 30 listopada 2021
Dziękuję!
Składniki
  • Soczewica czerwona – 1 szklanka
  • Passata pomidorowa – 1 szklanka
  • Woda – 1,5 szklanki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1 łyżeczka
  • Chilli w proszku – szczypta
  • Sól -1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Olej do smażenia
Składniki