Soczewica na slodkich ziemniakach

Soczewica na slodkich ziemniakach
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Agunkaa
Typowo wegetarianskie,dobre zwaszcza ziemniaki,ale co dzien jesc bym tego nie chciala.

Składniki

Przygotowanie

  1. soczewice ugotowac,moze byc z puszki,ostudzona zmiksowac z czosnkiem,pietruszka,koledra,pod koniec dodac make,jajo,oliwe z oliwek sol,pieprz i sok z cytryny,konsystecja musi byc podobna do miesa na kotlety mielone,musi sie dobrze zlepiac,z ciasta formowac kotleciki i smazyc na rozgrzanej oliwie z obu stron na zloto.

  2. ziemniaki umyc,pokroic na osemki,ukladac na blaszce do pieczenia posypac przyprawami,polac oliwa i piec w nagrzanym piekarniku 200c 25-30 min podawac z czerwona kapusta,u mnie kiszona,ale moze byc gotowana.

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 11 grudnia 2010
Ciekawe :) Użyłaś soczewicy czerwonej czy zielonej? A ta ciecierzyca którą to danie jest posypane to tylko tak... Czytaj całość »
Ciekawe :) Użyłaś soczewicy czerwonej czy zielonej? A ta ciecierzyca którą to danie jest posypane to tylko tak dla dekoracji, prawda? :)
ewela1212 13 grudnia 2010
Pewnie uzyla zoltej. taka tez jest.
Agunkaa 13 grudnia 2010
uztlam zoltej soczewicy,prawde mowiec nigdy nie widzialam czerwonej,a worto by bylo sprobowac,to co na talerzu te... Czytaj całość »
uztlam zoltej soczewicy,prawde mowiec nigdy nie widzialam czerwonej,a worto by bylo sprobowac,to co na talerzu te dekoracja,ale to ta sama soczewica co robilam kotleciki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki