śmietanowe tagliatelle

Przepis dnia 2017-01-06
śmietanowe tagliatelle
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
sycąca pasta z boczkiem,pieczarkami,śmietanką i parmezanem ;-) po takiej bombie kalorycznej można już tylko mieć ochotę na filiżankę espresso ;-)

Składniki

  • tagliatelle 500 g
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona pietruszka
  • plastry wędzonego boczku 6 szt.
  • pieczarki 6 szt.
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietanka 30% 150 ml
  • parmezan 1 średni kawałek
  • olej rzepakowy
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek

Przygotowanie

  1. cebulkę kroimy w piórka,czosnek miażdżymy,boczek kroimy w większą kostkę,pieczarki na małe plastry średniej grubości

    ścieramy drobno parmezan ( do sosu ) i drugą stroną tarki ścieramy dłuższe płaty parmezanu do ułożenia na gotowej już paście

    siekamy zieloną pietruszkę

    tagliatelle gotujemy al dente

  2. na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek,szklimy,dodajemy boczek,chwilę przesmażamy,następnie wrzucamy pieczarki i smażymy razem następną chwilę ciut dłuższą
    cały podkład zalewamy śmietanką,mieszamy i już na nieco mniejszym ogniu delikatnie dusimy,doprawiamy pieprzem i solą
    po odparowaniu śmietanki,dodajemy starty parmezan i gotujemy wszystko razem do konsystencji kremowego sosu

    na patelnię dodajemy tagliatelle,mieszamy wszystko,posypujemy pietruszką i tak wymieszane podajemy

    pastę dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plastrami parmezanu

    Smaczności ;-)

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 12 grudnia 2016
Pyszności u Ciebie...po takiej bombie kalorycznej to tylko spacer wskazany :)
Facet_w_kuchni 06 stycznia 2017
Wygląda na to, że to danie ląduje jako następne do zrobienia...
Wygląda bosko, a sądząc z Twojego opisu... Czytaj całość »
Wygląda na to, że to danie ląduje jako następne do zrobienia...
Wygląda bosko, a sądząc z Twojego opisu smakuje jeszcze lepiej. Super.
Pozdrawiam :-)
HabibiChi 06 stycznia 2017
Przepyszne !!!!!!!!!!!!!!! Polecam gorąco - róbcie i zajadajcie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • tagliatelle 500 g
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona pietruszka
  • plastry wędzonego boczku 6 szt.
  • pieczarki 6 szt.
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietanka 30% 150 ml
  • parmezan 1 średni kawałek
  • olej rzepakowy
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
Składniki