Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okoń jest jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Nacinanie pozbawia rybę większości ości i można się pozbyć przykrych niespodzianek. Wersja w całości i filety.
cierpliwość
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 327
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3910
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 327
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3910
Składniki
Okonie trzeba oczyścić i oskrobać. Niestety jest to oporna rybka w skrobaniu, więc polecam to tylko dla cierpliwych.
Łatwiejszym sposobem jest filetowanie. Po oczyszczeniu ryby, odcina się łeb. Nacina się filet wzdłuż kręgosłupa, przejeżdża nożem wzdłuż kręgosłupa w tylnej części i po ościach w przedniej. Teraz można odciąć skórę. Fileciki się nacina. Całego okonia także z obu stron, tak co 3 mm. Rybę i fileciki przyprawia się solą i pieprzem- więcej nic nie trzeba. W tym roku wypróbowałam wersję jeszcze z suszonym czosnkiem i sumakiem- polecam. Okonia i fileciki oprósza się w mące i smaży na rumiano.
Smacznego :)