Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia azjatycka to kopalnia przepisów na wyraziste w smaku i szybkie w przygotowaniu dania. Smażony makaron po chińsku przyrządzisz w dwadzieścia minut. Podstawa aromatycznej potrawy to przyprawy – czosnek, imbir, chili, biały pieprz i sosy. Tych składników możesz użyć nawet więcej niż w przepisie! Pozostałe z powodzeniem zastąpisz innymi. Sięgnij po dowolne warzywa (cukinię, marchewkę, kapustę pak choi…). Zamiast kurczaka możesz wykorzystać kawałek wołowiny lub krewetki.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 597
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 597
Składniki
Przygotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu (zazwyczaj wystarcza zalać go na kilka minut wrzątkiem). Odcedź.
Namocz grzyby Shiitake. Oczyść filet z kurczaka i pokrój na małe kawałki. Paprykę pokrój w paseczki, papryczkę chili na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Posiekaj drobno imbir i czosnek.
Połącz kurczaka z rozdrobnionym czosnkiem i imbirem. Oprósz białym pieprzem.
Rozgrzej w woku (lub na dużej patelni) olej sezamowy i usmaż na nim doprawione kawałeczki kurczaka (aż mięso się zetnie i zarumieni). Po chwili dodaj warzywa (paprykę, chili, cebulę) i smaż przez kilka minut. Pod koniec dołóż grzyby i makaron. Smaż jeszcze przez chwilę.
Wlej na patelnię oba sosy i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość dopraw do smaku odrobiną cukru trzcinowego. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowy smażony makaron po chińsku podawaj z posiekanymi listkami kolendry. Możesz zastąpić ją natką pietruszki.