Smażony łosoś z kaszą jaglaną i warzywami

Smażony łosoś z kaszą jaglaną i warzywami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

Składniki

  • 150 g filetu z łososia (ze skórą)
  • ½ torebki kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • pestki słonecznika

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój w plastry cukinię oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.

  2. Przekrój filet na dwie części (jeśli jest duży). Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zacznij smażyć łososia od strony skóry na średnim ogniu. Smaż przez 3 minuty każdą stronę, a potem tę bez skóry dopraw solą i pieprzem.

  3. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ułóż na talerzu kaszę, filet z łososia oraz grillowane warzywa, posyp po wierzchu pestkami słonecznika. Udekoruj natką pietruszki.

Składniki
  • 150 g filetu z łososia (ze skórą)
  • ½ torebki kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • pestki słonecznika
Składniki