Smażony kurczak

Smażony kurczak
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Na wielu stołach w niedzielę gości rosół. Głównie drobiowy. Zazwyczaj wtedy zostaje wiele mięsa do wykorzystania. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele. Potrawka z kurczaka, kotlety mielone. Tym razem proponujemy Wam danie na szybko.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka (ugotowanych)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka porcjujemy. U nas do gotowania rosołu drobiowego wykorzystaliśmy udka z kurczaka. Z nich usunęliśmy skórę, obtoczyliśmy w oleju z dodatkiem przyprawy i przełożyliśmy do pojemnika, szczelnie zamkniętego, by mięso nie wysuszyło się.
    Na drugi dzień na rozgrzanym oleju usmażyliśmy je na złoto, osączając z oleju na papierowym ręczniku.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 15 stycznia 2019
Często odsmażam mięso po rosole do II dania.Twoja propozycja bardzo apetyczna.:)
Składniki
  • 1 kg udek z kurczaka (ugotowanych)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Składniki