Smażone Kanie w panierce ala schabowe

Smażone Kanie w panierce ala schabowe
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pawelX
Smak kani jest nie do podrobienia. Żaden inny grzyb nie pachnie, ani nie smakuje tak, jak kania. Ponieważ mamy jesień, a kanie można znaleźć na prawie każdej łące, zatem zachęcam do smażenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierwszy krok jest dość łatwy, ale długotrwały. Należy zalać umyte kanie mlekiem i odstawić na 3 godziny.

    Można ten krok pominąć, ale wtedy grzyby nie będą tak miękkie i delikatne.

  2. Po 3 godzinach kanie solimy i obtaczamy w bułce tartej. Powinna się przykleić do grzybów, jednak nie aż tak bardzo, jak do zwykłych schabowych

  3. Jajka wbijamy w całości i rozbełtujemy dodając sól i pieprz. Dla smaku, zatem tyle ile kto lubi.
    Następnie obtaczamy w jajkach kanie.

    Można też zrobić odwrotnie. Najpierw jajka, a potem bułka tarta, ale wtedy będziemy mieć panierkę tak grubą, jak w kotletach schabowych. Jeśli przesadzimy i będzie zbyt dużo bułki, zabije to smak kani.
    Polecam zrobić więc tak, jak opisałem to w niniejszym przepisie-niezbyt dużo bułki.

  4. Ostatnim krokiem jest usmażenie kani na rozgrzanym oleju.
    Smażymy tak, jak zwykłego schabowego.

    I to juz wszystko. Smacznego :)

    Jeśli ktoś chce zobaczyć więcej detali, zachęcam do obejrzenia filmu.

Składniki
Składniki