Smażona wątróbka, ziemniaki i surówka z kapusty.

Smażona wątróbka, ziemniaki i surówka z kapusty.
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smażona wieprzowa wątróbka z cebulą podana z ziemniakami i surówką zrobioną z domowego kiszenia kapustą z żurawiną.

Składniki

  • wątróbka wieprzowa 30 dag
  • cebula 1 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • tłuszcz do smażenia
  • kiszona kapusta 50 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula mała
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie

  1. Wątróbkę czyścimy z żył i ścięgien, kroimy na porcje i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wymoczoną wątróbkę odciskamy z wody i zalewamy mlekiem. Zalaną mlekiem wątróbkę wstawiamy do lodówki na noc. Przygotowujemy wątróbkę dzień wcześniej. Wymoczoną wątróbkę w mleku odciskamy z mleka i smażymy na gorącym tłuszczu. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę doprawioną solą i pieprzem ziołowym. W między czasie gotujemy ziemniaki i z kiszonej kapusty robimy surówkę z pokrojoną w kostkę cebulą, do surówki dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbki są już usmażone dodajemy wcześniej usmażoną cebulę. Usmażoną wątróbkę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 14 maja
No i to jest konkret :) Taki talerz, to miałbym na dwa razy ;) Pycha :)
Docherro 14 maja
Pyszności uwielbiam wątróbkę:)
fafiatko 14 maja
Bardzo smaczny obiad!
Składniki
  • wątróbka wieprzowa 30 dag
  • cebula 1 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • tłuszcz do smażenia
  • kiszona kapusta 50 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • cebula mała
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
Składniki