Smażona Makrela

Smażona  Makrela
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: malta14
Smaczne danie na piątkowy obiad.

Składniki

  • makreli ( beż głów ), 5 szt.
  • łyżki masła, 2
  • łyżki margaryny, 2
  • jajko, 1 szt.
  • sok z cytryny
  • Przyprawy: Sól / Pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. ► Makrele oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą, pieprzem ziołowym, i skropić sokiem z cytryny / odstawić do lodówki na około 120 minut /. ► Ryby obtoczyć w rozkłuconym jajku. ► Na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( masło pół na pół z margaryną ) smażyć około 7 - 8 minut z obu stron aż skórka nabierze złotego koloru. Mnie smakuje z moimi ulubionymi duszonymi warzywami.

Komentarze do przepisu (1)

Jagoda50 11 sierpnia 2011
Smażona swieża makrela jest wysmienita.
Składniki
  • makreli ( beż głów ), 5 szt.
  • łyżki masła, 2
  • łyżki margaryny, 2
  • jajko, 1 szt.
  • sok z cytryny
  • Przyprawy: Sól / Pieprz ziołowy
Składniki