smażona dorada z pikantną salsą

smażona dorada z pikantną salsą
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
delikatna, soczysta ryba o rozpływającym się w ustach mięsie, podana z pikantną pomidorową salsą

Składniki

  • dorada - 2 szt
  • oliwa do smażenia
  • SKŁADNIKI MARYNATY:
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • limonka - pół owocu
  • imbir - kawałek korzenia
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • pikantną papryka w proszku - pół łyżeczki
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól
  • SKŁADNIKI SALSY:
  • pomidory - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • papryczka jalapeño - 1 szt
  • kolendra - pół pęczka
  • limonka - pół owocu
  • sól

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać wyciśnięty z limonki sok i pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać.

  2. Ryby oczyścić, zrobić po trzy nacięcia z obu stron, natrzeć marynatą, odstawić na pół godziny.

  3. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę, papryczkę i kolendrę drobno posiekać, dodać wyciśnięty sok z limonki, doprawić do smaku solą. Schłodzić w lodówce.

  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Doradę smażyć po 5-6 minut z każdej strony.

  5. Usmażoną rybę podawać z pomidorową salsą.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 23 lipca 2020
Dorada to jedna z moich ulubionych rybek. Bardzo fajny przepis.
agafia 23 lipca 2020
Dziękuję:)
Składniki
  • dorada - 2 szt
  • oliwa do smażenia
  • SKŁADNIKI MARYNATY:
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • limonka - pół owocu
  • imbir - kawałek korzenia
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • pikantną papryka w proszku - pół łyżeczki
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sól
  • SKŁADNIKI SALSY:
  • pomidory - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • papryczka jalapeño - 1 szt
  • kolendra - pół pęczka
  • limonka - pół owocu
  • sól
Składniki