Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słowackie zawijańce z chrupiącym boczkiem"
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 114
Składniki
35 minut • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 4,60 zł • Przepis dla 4 osób
Oba rodzaje mięsa zmiel. Ugotowaną marchewkę (świetna będzie z rosołu) zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, pod sam koniec dodaj czosnek.
Zmieloną szynkę i łopatkę włóż do większej miski, dodaj startą marchewkę, cebulę i czosnek. Wbij jajko. Dodaj sól (nie za dużo, bo wędzony boczek jest słony), pieprz i suszoną natkę. Dokładnie wyrób masę. Gdyby była zbyt rzadka, dosyp trochę tartej bułki. Uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz. Każdą owiń plasterkiem boczku. Jeśli plastry są szerokie, przekrój je wzdłuż na pół.
Na gorącym oleju smaż zawijańce z obu płaskich stron, gdy się zrumienią, przesmaż też owinięte boki. Podawaj z gotowanymi na parze lub grillowanymi warzywami.Źródło: Kobieta i życie