Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słone koperty z pomidorami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 146
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 102
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 146
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 102
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł
Ciasto francuskie tniemy na 12 prostokątów, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża rysujemy w każdym mniejszy prostokąt i lekko wciskamy go w podłoże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do wgłębień wsypujemy trochę tartego żółtego sera.
Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, blachę wstawiamy na około 10 minut do piekarnika o temperaturze 180oC. Lekko podpieczone koperty studzimy.
Pomidory kroimy na plastry, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy sok.
W zagłębienia w kopertach wkładamy pomidory. Przepuszczony przez praskę czosnek mieszamy z oliwą. Smarujemy wierzch pomidorów. Zapiekamy 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Dekorujemy serkiem homogenizowanym.Źródło: Rewia