Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie pierogi z owocami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj łyżeczkę masła lub oleju, jajko oraz łyżeczkę soli. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę (ok. 3/4 szkl.) i wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto, zagarniając mąkę do wgłębienia. Przykryj je ściereczką. W dużym garnku zagotuj 3-4 litry wody z solą.
Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na placki. Szklanką wycinaj kółka. Na każdym kółku ułóż rozmrożoną wiśnię. Zlep brzegi, formując pierogi.
Gotuj pierogi 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową. Utrzyj śmietanę z cukrem pudrem. Polej pierogi, ozdób świeżymi ziołami (np. miętą).
czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety