Słodkie krokiety z jabłkami

Słodkie krokiety z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Zupełnie odmienna wersja krokietów :)

Składniki

  • naleśniki ( słodkie), ilość wedle uznania
  • jabłka, 1 kg
  • cynamon, 0,5 opakowania
  • cukier, 1,5 szklanki
  • rodzynki i skórka pomarańczowa, jeśli ktoś lubi
  • Bułka tarta, ile zabierze
  • roztrzepane jajko z cukrem i odrobiną mleka, ile zabierze

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, posypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5 min. Następnie odkrywamy, by odparować wodę, dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i dusimy kolejne 15 min. Pod koniec dosypujemy cynamon, mieszamy i dusimy jeszcze 5 min.

  2. Naleśniki przekładamy jabłkami i składamy tak jak na krokiety (boki naleśnika składamy do środka i zwijamy). Następnie maczamy w słodkim jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Pysznie smakują ze słodką śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym (niestety akurat nie miałam jej w domu). SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

patrusia84 20 lipca 2010
Bajkowe!!! Dodaję do ulubionych!!!
mimi619 16 września 2010
Do ulubionych. Musze wypróbować.
Składniki
  • naleśniki ( słodkie), ilość wedle uznania
  • jabłka, 1 kg
  • cynamon, 0,5 opakowania
  • cukier, 1,5 szklanki
  • rodzynki i skórka pomarańczowa, jeśli ktoś lubi
  • Bułka tarta, ile zabierze
  • roztrzepane jajko z cukrem i odrobiną mleka, ile zabierze
Składniki