Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie knedle ze śliwkami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1008
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11618
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1008
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11618
Składniki
Śliwki umyj, osusz, przekrój, wyjmij pestki. Zimne ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną połącz z przesianą mąką, jajkiem i szczyptą soli. Dokładnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na ok. 3 cm kawałeczki. Każdy rozpłaszcz tak, by powstał placuszek. Na placuszku porozkładaj śliwki. Owoce oprósz lekko cukrem. Sklejaj okrągłe knedle.
W garnku zagotuj 3-4 litry wody z łyżecz ką soli. Knedle wrzucaj na wrzątek, gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia. Na maśle zrumień bułkę tartą. Dodaj cukier do smaku. Polej knedle.
Czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety