Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie z plackami ziemniaczanymi"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 242
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 242
Składniki
Matiasy nie wymagają długiego moczenia, bo jako tzw. śledzie dziewicze, przed tarłem, są solone bardzo delikatnie. Wkładamy je na godzinę do mleka, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną cebulę szklimy w szklance oleju, dodajemy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Wystudzonym olejem zalewamy matiasy. Odstawiamy.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Buraki obieramy i kroimy. Wrzucamy do rozgrzanego w rondlu masła, chwilę smażymy. Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą, pieprzem i, ewentualnie, szczyptą cukru, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż buraki zmiękną. Studzimy.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, mieszamy z jajkiem i mąką, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki. Podajemy z lekko osączonymi z oleju śledziami i burakami.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 415 kcal. Białko 27 g/Tłuszcz 18,5 g/Węglowodany 61 gŹródło: Rewia