Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śledzie z pieczonymi ziemniakami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Wyszorowane szczoteczką ziemniaki gotujemy w mundurkach 15 minut, osuszamy. Przecinamy na połowy, posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków i zawijamy w kawałki folii spożywczej posmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego do 250°C piekarnika. Pieczemy, zależnie od gatunku ziemniaków, 50-70 minut.
Czerwoną cebulę kroimy, dymkę siekamy. Jogurt mieszamy ze słodką papryką w proszku.
Filety śledziowe tniemy na mniejsze porcje, układamy na półmisku, dekorujemy drobno pokruszonymi orzechami włoskimi, posypujemy cebulką dymką lub szczypiorkiem. Ziemniaki wyjmujemy z folii, na każdej połówce kładziemy kleks z jogurtu. Podajemy ze śledziami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 280 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia