Śledzie z ogórkami

Śledzie z ogórkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Śledzie uwielbiam:) Solone, marynowane, wędzone, smażone:) Może to niezbyt elegancka rybka hihi ale jest wporzo:D

Składniki

  • 6 płatów śledziowych (solonych)
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 czerwone cebule
  • olej
  • pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Zrobienie tej potrawy jest proste. Najpierw moczymy płaty śledziowe w mleku, najlepiej 1-2 godziny. Potem wyjmujemy, płuczemy jeszcze raz i kroimy w kawałki (wielkość wg uznania).

  2. Ogórki kroimy w plastry lub w kostkę, cebulę tak samo. Układamy w naczyniu warstwami - każdą warstwę pieprząc i posypując majerankiem. Warstwa śledzi, warstwa warzyw i tak na zmianę. Na koniec zalewamy olejem. Najlepiej smakują następnego dnia:)

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 05 sierpnia 2012
Ze śledziami można komponować różne sałatki - twoja jest przepyszna i apetycznie wygląda.Pozdrawiam
Składniki
  • 6 płatów śledziowych (solonych)
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 czerwone cebule
  • olej
  • pieprz, majeranek
Składniki