Śledzie w śmietanie z tłuczonymi ziemniakami

Śledzie w śmietanie z tłuczonymi ziemniakami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.

Składniki

  • śledzie solone /najlepiej matiasy/ 3 płaty
  • śmietana 12% 500 ml
  • cebula 2 szt duże
  • ziemniaki 1,5 kg
  • mleko ok. 250 ml
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier /ewentualnie/ do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki.
    Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi.
    Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły.
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure.
    Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami
    w śmietanie.

    * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.

Komentarze do przepisu (6)

Dariusz-D 29 marca
Oczywiście , że Matiasy najlepsze.
Ja też jem takie śledzie , tylko dodaję jabłko pokrojone w... Czytaj całość »
Oczywiście , że Matiasy najlepsze.
Ja też jem takie śledzie , tylko dodaję jabłko pokrojone w kostkę.
Proszę również spróbować ziemniaków odsmażanych do Matiasa.

Pozdrawiam:-)
Docherro 29 marca
Smaki mojego dzieciństa,pamiętam ale te śledzie z kręgosłupem i oścmi,jak mama moczyła,doprawiała i do tego... Czytaj całość »
Smaki mojego dzieciństa,pamiętam ale te śledzie z kręgosłupem i oścmi,jak mama moczyła,doprawiała i do tego ziemniaczki,pycha było:)
fafiatko 29 marca
Tez znam to danie z dziecinstwa i teraz uwielbiam i zawsze kojarzy mi sie ze swietami!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledzie solone /najlepiej matiasy/ 3 płaty
  • śmietana 12% 500 ml
  • cebula 2 szt duże
  • ziemniaki 1,5 kg
  • mleko ok. 250 ml
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier /ewentualnie/ do smaku
Składniki