Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach

Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Podobno na Kaszubach to regionalna potrawa:) Ja nie jestem z Kaszub, ale u mnie w domu od zawsze się takie jadło:) Pychota.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1-2 jabłka w zależności od wielkości
  • sok z cytryny
  • cukier, pieprz
  • mleko do wymoczenia śledzi
  • śmietana 18% lub 12% (2 kubki)

Przygotowanie

  1. Śledzie umyć i wymoczyć w mleku. Najlepiej godzinę. Filety skropić cytryną. Ale nie ma takiej potrzeby. Można sok z cytryny potem użyć po prostu do doprawienia śmietanki. Wedle uznania.

  2. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy odrobiną cukru w celu zmiękczenia cebuli. Odstawiamy. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w zapałki lub półksiężyce, ale bardzo cienko. Łączymy cebulę, jabłka i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy pokrojone filety śledziowe. Podajemy z ziemniakami w mundurkach:) Koniecznie:)

Komentarze do przepisu (4)

olina102 17 września 2011
Uwielbiam:)
polkangaroo 20 września 2011
Moje ulubione śledzie, dobre chyba ze wszystkim...
Malwa55 21 września 2011
Pyszne danie ,ale trochę szczypiorku by sie przydało,tak do ozdoby.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1-2 jabłka w zależności od wielkości
  • sok z cytryny
  • cukier, pieprz
  • mleko do wymoczenia śledzi
  • śmietana 18% lub 12% (2 kubki)
Składniki